fbpx

Inapoi la scolile de meserii

 

 

 

Dinamica pieței forței de muncă obligă mulți oameni să-și regândească planurile de carieră, mulți dintre aceștia căutând cursuri de recalificare. România a călătorit, într-un timp relativ scurt, de la o economie centralizată de tip comunist la una de tip capitalist, în care piața operează liber pe baza principiului cerere – oferta.

Nomenclatorul de meserii a fost de asemenea, îmbogățit prin adăugarea de noi domenii de activitate.

Diversitatea meșteșugurilor este un atribut incontestabil al lumii capitaliste, deoarece capitalul curge liber, iar oricine poate deschide întreprinderi mici. Investițiile în diverse domenii de activitate, cum ar fi turismul, frumusețea, moda, designul interior, industria de panificație, sectorul alimentar public, au creat noi locuri de muncă pentru cei dispuși să lucreze.

Problema apare când, în calitate de antreprenor-investitor, constatați că pe piață nu există oameni calificați pentru afacerea ta. Un exemplu sunt antreprenorii care au investit în turism, horeca, frumusețe și sănătate sau producție.

În contextul actual, necesitatea unor asemenea cursuri în România este imensă, deoarece suntem o țară în care școlile profesionale au dispărut.

Cornel Bertea Hanganu, consilierul prim-ministrului, spune că numărul tinerilor care intră pe piața forței de muncă a scăzut foarte mult, iar „deficitul” poate fi redus cu ajutorul școlilor de formare si calificare profesionala.

„1.300.000 de tineri (18-24 ani) nu sunt nicăieri pe piața muncii sau în școli; trebuie găsită o strategie iar scolile de formare si calificare profesionla reprezintă o oportunitate.”

In 2018, cea mai mare platformă dedicată forței de muncă din România, Undelucram.ro, estima o migrație masivă de muncă între companiile care operează în România. Nu mai puțin de 60% dintre respondenți au spus că vor să își schimbe locul de muncă în anul următor. Pentru a trece cu succes treapta la un alt loc de muncă în anul următor, 61,86% dintre participanți au declarat că sunt dispuși să participe la cursuri de specializare, iar 40,9% dintre respondenții intervievați au declarat că sunt dispuși să se mute într-un alt oraș pentru a începe o nouă carieră.

Din 1990, rata șomajului a scăzut, dar procentul celor care nu au o educație minimă este în continuă creștere. România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară și lucrătorii calificați, având în vedere că piața muncii necesită atat absolvenți ai școlilor de meserii, cat și specialiști cu studii superioare, în special în domeniul IT.

O altă categorie care are nevoie de calificare sunt elevii care nu promoveaza examenul final după terminarea liceului.

Nici pentru absolvenții de liceu situația nu este foarte diferită, numărul celor care decid să frecventeze cursurile unei universități, fiind în continuă scădere.

Necorespunderea specializărilor universităților cu piața muncii și scăderea numărului de absolvenți de liceu au determinat scăderea drastică a numărului de studenți față de ultimii ani. Acest lucru a redus numărul de universități, astfel că între 2009 și 2018 s-au desființat șase universități private și de stat.

“Tinerii nu mai sunt siguri că vor fi pe piața muncii cu specializări universitare și diplome obținute de la ei. Ei nu sunt motivați să meargă la învățământul superior, deoarece tot ceea ce învață nu coincide cu cerințele pieței, deci pentru ei este doar o pierdere de timp „, a explicat profesorul Ștefan Vlaston.

Consilierul de carieră Gabriel Chicioreanu, dar și profesorul Ștefan Vlaston, consideră că angajatorii nu mai solicită angajaților să aibă o diplomă universitară. „O diploma universitara nu vă oferă nimic pe piața forței de muncă. Angajatorii caută oameni bine pregătiți, nu diplome.”Epoca diplomelor universitare a dispărut, avem nevoie de specialiști, nu de oameni cu diplomă”, spune profesorul Ștefan Vlaston.

Meseriile sunt necesare, iar un specialist bun are toate șansele de a câștiga mai mulți bani decât un absolvent de facultate mediocru.

Tendința naturală ar trebui să respecte cerințele economiei reale.

“Tot mai multe persoane cu studii superioare decid sa urmeze cursuri in cadrul unei scoli de formare si calificare profesionala, unde pot invata o meserie pe care sa o practice cu pasiune, iar mai apoi isi pot gasi cu usurinta un loc de munca.” spune Mihaela Rotaru, fondatoarea scolii roTTaru.

In prezent, cei mai ravniți specialiști sunt: make-up artisti, stilisti, chelneri, bucătari, barmani, recepționeri, esteticieni, manichiuristi, maseuri, ghizi turistici, fotografi, cameramani, croitori.