fbpx

Cum devii trainer?

Este o intrebare pe care am auzit-o de nenumarate ori in ultimii sapte ani si care cu siguranta va prezenta interes si in anii care urmeaza.

Daca ar fi sa ne raportam strict la pasii care trebuiesc urmati pentru a obtine diploma de formator, acestia sunt relativ simpli, tot ceea ce trebuie sa faci este sa sa fii absolvent de studii superioare si sa urmezi un curs acreditat de Formator. Nimic mai simplu, din punct de vedere legal acum ai tot ceea ce iti trebuie pentru a deveni trainer.

Daca pare prea simplu ca sa fie adevarat, ei bine, chiar asa este, pentru ca in realitate, pentru a deveni un trainer de success, ai nevoie de mai multe abilitati.

Am creat un mic ghid care te va ajuta sa iti dai seama daca este o profesie care ti se potriveste sau nu.

  • Prima cerinta este sa fii foarte bun intr-un anumit domeniu. Trebuie sa iti placa la nebunie si sa fii dispus sa te perfectionezi continuu. Este necesar sa ai experienta si sa o dezvolti in permanenta pentru a putea raspunde nevoilor studentilor tai. Capacitatea de a prezenta solutii si situatii practice, aplicabile si masurabile este obligatorie. Practic, pentru a fi un trainer de succes, trebuie sa simti ca profesia ta este o misiune, nu un simplu job.
  • Sa il il pe vino-ncoa! Oricat de bun ai fi intr-un domeniu, daca nu reusesti sa captezi atentia, sa starnesti curiozitatea si simpatia studentilor, este posibil ca acestia sa se plictiseasca si sa ramana cu impresia ca au participat la un curs slab, desi poate informatia este foarte valoroasa. Ei bine, carisma este un factor care te va ajuta sa transmiti informatia intr-un mod eficient si ii va face pe studenti sa revina cu placere la cursurile tale. Vestea buna este ca daca nu esti un carismatic nativ, te poti antrena sa devii        unul. Te poti folosi de voce, mimica si tinuta, de fluenta in exprimare si in gandire, de flexibilitate, naturalete, spontaneitate si autocontrol.
  • Trebuie sa fii focusat pe nevoile studetilor. Traim intr-o epoca supraaglomerata si ne dorim cu totii flexibilitate. Adaptarea cursurilor in functie de nevoile studentilor este o trasatura pe care orice trainer performant trebuie sa o aiba.
  • Capacitatea de a identifica si de a exploata punctele forte ale fiecarui student. Un trainer performant reuseste sa gaseasca o cale prin care orice student sa isi poata insusi informatia primita la curs si sa o aplice imediat in activitatea pe care urmeaza sa o intreprinda.
  • Sa fii pozitiv. Zambetul si entuziasmul trebuie sa fie nelipsite la fiecare curs. Munca poate fi distractiva, iar un curs la care se rade, unde exista umor de calitate si jocuri, este cu siguranta unul reusit.