fbpx

Ingrijirea tenului in vremea COVID-19

Saloanele de infrumusetare continua sa fie inchise, insa nevoile tenului nostru nu pot fi puse pe pauza. Chiar daca, momentan, nu mai avem posibilitatea sa ne lasam rasfatate de mana profesionistului, Mihaela Rosca, trainerul cursului nostru de cosmetica, ne da cateva sfaturi despre cum ne putem ingriji tenul acasa, in perioada izolarii:

Tenul trebuie curatat zilnic, iar o rutina de ingrijire corecta se va vedea cu usurinta pe orice ten. In ceea ce priveste ingrijirea tenului acasa, trebuie sa avem grija sa urmam cativa pasi simpli:

  •  Curatarea tenului Demachierea: se realizeaza folosind produse specifice, in acest sens, ca o prima terapie de curatare necesara pentru a purifica, pregati si echilibra pielea. Daca avem ten gras cu exces de sebum sau ten acneic, putem folosi o spuma de curatare pentru a oferi prospetime zilnica si in acelasi timp mentinem bariera hidrolipidica si echilibrul ph-ului protector al pielii. Se foloseste foarte usor, umezind fata, aplicam o cantitate mica pe palma mainii si o imprastiem usor, cu miscari circulare pe intreaga fata, amestecand-o cu apa. Clatim cu apa si uscam cu un prosop de hartie. In cazul in care avem un ten uscat, deshidratat sau in cazul tuturor tipurilor de ten, folosim un lapte demachiant cremos, pe baza de multi-vitamine. Modalitatea de folosire presupune aplicarea unei cantitati reduse pe piele masand usor. Ulterior indepartam cu apa si uscam cu un prosop de hartie.
  • Tonifierea – se realizeaza folosind produse specifice, care au rol de a indeparta ce a ramas in urma demachierii. Au si rol de a reechilibra ph-ul pielii si rol decongestionant. Pot avea in compozitia lor extracte de musetel, tei, aloe vera sau chiar si camphor, sulfat de zinc, etc.
  • Exfolierea tenului – recomand atentie la aceasta etapa, iar pentru ca tenul sa nu fie afectat nu trebuie insistat si exagerat cu acesta procedura. Maxim de 2 ori pe saptamana este suficient pentru un ten bine curatat. Exfolierea are rolul de a indeparta celulele moarte ale pielii prin frecare lasand astfel pielea mult mai curata, neteda, radianta si cu un aspect mai tanar. Daca este executata corect, exfolierea ajuta la rezolvarea diverselor probleme ale tenului precum cicatrici sau ajuta la micsorarea porilor si indepartarea ridurilor fine.

Exista mai multe moduri de a exfolia pielea :

exfoliere mecanica – se realizeaza cu ajutorul unor perii de curatare sau bureti ce pot fi utilizati zilnic prin frecare in indepartarea produselor demachiante sau a produselor de scrub/gomaj ce contin mici particule sau pot avea in compozitie mici granule de sare marina, tarate de grau, cafea, ovaz, etc.

exfolierea chimica – aceasta spre deosebire de cea mecanica, foloseste diferite concentratii de acizi mai slabi ca si concentratie, cum ar fi exfolianti chimici AHA (ex: acid glycolic, acidul citric, acidul mandelic, acid lactic), cat si BHA (acid salicylic).

Exfolierea pentru tenul gras

Tenul gras este caracterizat prin pori mari si exces de sebum. La acest tip de ten, intalnim puncte negre si comedoane, de aceea nu este recomandata exfolierea mecanica pentru ca riscam sa imprastiem bacteriile . Putem folosi exfolianti chimici AHA si BHA.

Exfolierea pentru tenul mixt

 Zona T (frunte, nas, barbie) este mai grasa si alte zone sunt normale sau uscate. Vom folosi un exfoliant diferit pentru fiecare zona in parte: acolo unde avem zone uscate folosim acizi AHA iar pentru zonele grase folosim acizi BHA.

Exfolierea pentru ten normal

Chiar daca nu intampinam probleme la acest tip de ten, asta nu inseamna ca nu avem nevoie si aici de o exfoliere. Este recomandat sa facem o exfoliere blanda, cu acid glycolic pentru inlaturarea celulelor moarte si pentru un ten mai hidratat.

Exfolierea tenului sensibil

Acesta este tenul care se irita foarte usor. Inainte de orice exfoliere este recomandata o testare a produselor intai pe mana si se asteapta 15 – 20 min pentru a observa daca va provoaca o reactie alergica. Putem folosi exfolianti acizi din plante sau din fructe.

Exfolierea poate fi facuta si cu produse pe care le putem pregati acasa:

  • exfoliant cu zahar, miere, mar, lamaie: 1 lingurita de miere, 1lingurita zahar, 1lingura suc de lamaie, jumatete de mar ras. Combinam pana se formeaza o pasta, masam amestecul pe piele cu miscari circulare si lasam sa actioneze 5-10 min, dupa care indepartam cu apa calduta.
  • exfoliant cu zat de cafea: 1 lingura zat de cafea , 1lingura ulei de masline. Amestecam zatul de cafea cu uleiul pana se formeaza o pasta, apoi aplicam pasta pe fata cu miscari circulare si lasam sa actioneze 5-10 min. Clatim apoi cu apa calduta si stergem cu un prosop moale.
  • exfoliant cu fulgi de ovaz: 1 lingura fulgi de ovaz, 1 lingura apa. Aplicam pasta pe fata cu timp de actiune intre 5 si 10 min, dupa care indepartam cu apa calduta.

Exfolierea nu este recomandata tenurilor cu rozacee, cuperoza, acne, pustule, dermatita. Daca aveti alergie la aspirina evitati folosirea unui exfoliant BHA. Trebuie sa mai stim ca acizii fotosensibilizeaza pielea, astfel daca va expuneti la soare dupa folosirea lor, trebuie aplicata neaparat o crema cu factor de protectie cu minim SPF 25. In caz contrar, exista riscul aparitiei de pete pigmentare sau chiar iritatii.

La sfarsitul exfolierii pielea nu ar trebui sa se simta uscata dar este recomandat sa aplicam o crema hidratanta, deoarece se va absorbi mult mai bine, neexistand celule de piele moarta care sa o blocheze.

Intr-un alt articol, vom reveni cu retete de masti pentru fiecare tip de ten, dar si cu creme.

Ce nu ar trebui sa facem in acesta perioda:

  • nu folosim servetelele demachiante.
  • nu umblam la cosuri – daca incercam sa realizam acest procedeu acasa, prin executarea incorecta putem conduce la infectii sau chiar la inmultirea acestora.
  • sa nu uitam sa avem o alimentatie sanatoasa – toxinele din alimentele nesanatoase vor iesi la suprafata tenului, antrenand astfel acneea si petele.
  • sa nu uitam de demachiere inainte de culcare. Chiar daca avem sau nu machiaj, este bine sa demachiem, pentru a indeparta bacteriile acumulate pe parcursul zilei.
  • sa nu neglijam igiena – pensulele, bureteii, ustensilele si intrumentele pe care le folosim zilnic in ingrijirea tenului, trebuiesc dezinfectate ,curatate cu produse speciale sau doar cu apa si sapun, dupa caz, pentru indepartarea bacteriilor si a microbilor.
  • folosirea mastilor nu trebuie repetate de mai mult de 2 ori pe saptamana.
  • sa nu folosim produse neadecvate varstei. Daca avem 20 de ani, nu este indicat sa folosim produse recomandate varstei 40+, deoarece nu e nevoie sa ii dam pielii mai mult decat are nevoie.
  • sa nu folosim produse ce contin parfum, coloranti sau silicon, deoarece acestea pot irita fata si zona ochilor si pot favoriza aparitia ridurilor.

www.rottaru.com