Tendintele se refera, ca si in moda, la stilurile, materialele si formele care sunt populare intr-un anumit sezon si care ar putea avea o influenta pe termen lung asupra pietei. Atat tendintele in moda cat si cele din designul de interior sunt inspirate din cultura si evenimente actuale.
Incercarea de a discerne directia pe care o vor lua cele mai recente tendinte si ce stiluri, materiale și culori vor fi cele mai atragatoare pentru consumatori in sezonul actual este o adevarata provocare pentru designeri și arhitecti si necesita o mare cercetare si observare detaliata.
O tendinta de design interior este o idee centrala in jurul careia sunt proiectate toate elementele unui proiect; este firul care leaga toate elementele de design și da caracter central intregului proiect.
Tendintele de design interior s-au schimbat foarte mult în ultimul deceniu si se pare ca in loc de tendintele venite din miscarile de design de baza, cele mai recente tendinte sunt acum dictate de reviste și canale de moda populare.
Iata tendintele din acest an:
- Culori calde
Culorile joaca un rol crucial in designul interior si sunt intotdeauna importante pentru tendintele actuale deoarece acestea evoca emotiile oamenilor care locuiesc in spatiul respectiv. Pentru a proiecta în conformitate cu cele mai recente tendinte, culorile ar trebui sa se potrivească cu aspectul si designul casei. In sezoanele anterioare, culorile calde au fost lasate la o parte pentru culori mai reci, cum ar fi violet.
Cu toate acestea, in 2022, culorile calde au o revenire uriasa. In timp ce rosul este considerat culoarea sezonului, toate nuantele de rosu, portocaliu si mandarina vor fi pe val in 2022.
Nuantele de maro, bej si toate tonurile de pamant vor fi foarte intalnite in case in acest an. Desi anul trecut, griul a fost folosit mai ales ca si culoare neutra, bejul si paleta de culori calde inlocuiesc nuantele reci din acest sezon.
- Curbele iau locul liniilor drepte
Curbele si marginile netede ofera un vibe confortabil si casual intr-o casa. Aceste forme organice, attractive, inlocuiesc liniile clare care au fost anterior foarte folosite in tendintele de design interior. Canapelele pufoase si scaunele confortabile definesc tendintele din 2022, precum și mobilierul circular, oglinzile, lucrarile de arta si multe altele.
- Tapet indraznet
Fie ca este vorba de camera de zi, un dormitor sau chiar o sala de conferinte, tapetul indraznet pune in valoare peretii incaperii. Trendul actual ne forteaza sa tratam tapetul ca pe un tip de arta pentru pereti. Modele geometrice, peisaje peisagistice, forme abstracte, figuri umane si animale – multe tipuri de imprimeuri de tapet ne vor ajuta sa imbratisam tendintele de design interior din 2022.
- Tavane statement
Tavanele statement au intrat in forta in tendintele actuale de design interior. Culorile si modelele indraznete, corpurile de iluminat in oglinda si arta pictata pe tavane pot schimba aspectul atat a spatiilor rezidentiale, cat si a celor comerciale. Desi excentrica, aceasta ultima tendinta de design interior ofera un aspect interesant si da o tenta distractiva si ciudata incaperii.
- Natura patrunde in case
Trendurile actuale in designul de interior par sa adopte o abordare mai ecologica, deoarece oamenii se indreapta spre tonuri calde si elemente naturale. Elementele de decor realizate fie din materiale naturale reale, fie din materiale care le imita pe cele naturale, sunt la mare cautare, deoarece adauga un aspect relaxat si autentic spatiului tau.
Cele mai noi tendinte incorporeaza lemnul natural peste tot, de la pardoseli, la blaturi, la decor de accent si la dulapuri. Pietre precum marmura, granitul si piatra – precum și materialele asemanatoare – abordeaza, de asemenea, aceasta tendinta de design interior.
- Nonculori
Cele mai noi tendinte in design interior imbratiseaza eleganta clasica a finisajelor alb-negru. Corpurile de iluminat negre, ramele ferestrelor, detaliile mobilierului și finisajele sunt toate in concordanta cu tendintele din acest sezon. Modelele alb-negru, imprimeurile, obiectele decorative si accesoriile de acest gen au fost introduse pentru prima data prin stilurile de design scandinav, si sunt aici pentru a ramane.
Spre exemplu, pictura peretilor in negru a devenit o tendinta foarte actuala de design interior, iar compensarea culorii intunecate cu mobilier alb stralucitor poate crea un stil de design chic. Cu vibe-ul lor indraznet si minimalist, aceste elemente monocrome pot fi folosite in orice tip de decor.
- Spatii multifunctionale
In trecut, spatiile erau adesea desemnate in scopul pe care il serveau – zone de relaxare, zone de luat masa, sali de sedinte, etc. Cu toate acestea, oamenii isi doresc acum mai multe spatii multifunctionale, permitandu-le sa profite la maximum de spatiul lor. In special pentru persoanele care locuiesc in spatii mai mici, utilitatea si functionalitatea sunt esentiale, ceea ce face din flexibilitate o tendinta actuala de design interior.
De exemplu, mesele si scaunele pliabile fac posibila trecerea unui spatiu intre o camera de zi si o sala de mese, in functie de ocazie. In plus, utilizarea mobilierului cu roti subtile faciliteaza deplasarea spatiului.
- Design clasic nouveau
Designul modern de la mijlocul secolului a fost inlocuit de tendinta eclectica actuala de design interior a designului traditional nouveau, care este inspirat de tendintele mai vechi de design interior, cum ar fi neoclasicismul. Aceasta ultima tendinta de design interior incorporeaza piese de mobilier antice, dar cu design futurist. Imaginati-va o piesa de mobilier ornamentala, regala, dar cu incorporarile tendintelor actuale de design interior, cum ar fi accente colorate calde si palete de culori monocromatice.
- Accente din beton
In timp ce betonul a fost intotdeauna utilizat in mod obisnuit pentru pardoseli si blaturi, acest material versatil si accesibil este acum utilizat in moduri mai interesante si neasteptate, inclusiv decoratiuni pentru casa, cum ar fi iluminatul si mobilierul. Tendintele de design interior 2022 incurajeaza utilizarea betonului in moduri mai inovatoare decat doar materialul pentru suprafete.
Cu toate acestea, atunci cand decorezi cu beton, asigura-te ca spatiul tau nu devine prea gri – combina accentele de beton cu culori vii si calde, cum ar fi rosu sau galben, pentru a te asigura ca spatiul tau este la egalitate cu cele mai recente tendinte de design interior.
- Maximalism
Interioarele maximaliste se scalda in tendintele de design interior din 2022, cu imprimeuri contradictorii, culori stralucitoare si articole ademenitoare care impodobesc camerele caselor de peste tot. Ceea ce a inceput ca o declaratie de stil pentru a contracara minimalismul devine acum una dintre cele mai recente tendinte de design interior. Pentru a lucra cu maximalism, in primul rand, trebuie sa incepem cu ceva de genul unei serii de perne in diferite tonuri, inainte de a trece la corpurile de mobilier, imagini de fundal si vopsele.
Sursa: https://cutt.ly/8StT2LL