fbpx

Creditul pentru studii „Investeste in tine”

La finalul anului 2018 a fost lansat un program prin care tinerii și adulții pot accesa credite pentru studii fără dobândă. Creditele fără dobândă din programul guvernamental “Investeşte în tine” pot fi accesate de către tinerii cu vârste între 16 şi 26 de ani, până la 40.000 de lei, iar persoanele cu vârste între 26 şi 55 de ani de până la 35.000 lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei.

Principalul criteriu este ca cel care depune documentele să fie student la facultate, master sau doctorat. Se iau in calcul și cursurile autorizate de formare si calificare  profesională. Beneficiarii acestei sume trebuie să fie înscriși la facultate, master, doctorat sau orice fel de curs autorizat de formare si calificare  profesională pentru că este nevoie ca institutia în cauză să completeze adeverința bancii pentru depunerea dosarului de credit.

Primul pas este obtinerea adeverinței completată de facultate sau instituția de învățământ în cauză care se va depune la dosarul pentru credit, iar mai apoi intențiile pe care le aveti după ce veți beneficia de suma. Exemplele pot fi: anii de studiu, rechizite și cursuri, utilități sau chirie pe locuință dacă sunt studenți care au închiriat o locuinta cu contract înregistrat la Fisc.

Programul guvernamental “Investește în Tine” prevede şi obligaţia instituţiilor de credit finanţatoare de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului.

„Costul total al creditelor acordate în cadrul programului “Investește în Tine”, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării; comisionul de analiză perceput de finanţatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finanţării; comisionul de gestiune a garanţiilor de stat perceput de FNGCIMM şi FRC”, potrivit Ministerului Finanţelor Publice.