fbpx

Cum ne alegem profesia potrivita?

Inca din copilarie ne imaginam ca vom avea diferite profesii: avocat, contabil, make-up artist, pompier, cantaret, stilist, medic, etc. In cazul unora dintre noi se intampla sa se potriveasca, iar jocul din copilarie sa devina realitate atunci cand devenim adulti.

Cum sistemul din liceele tarii noastre este inca unul foarte teoretic, poate fi destul de dificil ca un adolescent sa isi aleaga drumul pe care isi doreste sa mearga mai departe. In acest caz, fie se va orienta spre universitatile la moda, fie va urma sfaturile  parintilor, sfaturi bazate in general pe dorinta de a asigura siguranta profesionala si financiara a copiilor.

“Daca-ti place ceea ce faci, nu vei munci nici o singura zi din viata ta!”, spunea Confucius si mare dreptate avea! Cariera este foarte importanta, desigur, pentru a-ti asigura traiul zilnic, insa daca vei alege sa faci ceva ce te pasioneaza, pe langa bani, aceasta iti va aduce si implinire, satisfactie.

Iata cateva intrebari pe care ti le poti pune si care te pot ajuta sa-ti dai seama ce cariera ti se potriveste:

  1. Exista ceva ce iti place sa faci, de care nu te plictisesti niciodata si la care te gandesti cu placere? Atunci poate ar trebui sa pleci din acest punct.
  2. Esti o persoana introvertita, careia ii place sa petreaca timp singura sau una extrovertita, comunicativa, care se simte bine cand este inconjurata de oameni? In prima situatie, ai putea alege o profesie care nu presupune o interactiune prea mare cu oamenii: contabil sau IT- ist, iar in cea de-a doua situatie poti alege o multitudine de domenii: PR, jurnalism, marketing, vanzari, etc.
  3. Esti o persoana organizata, ordonata, care are mereu un plan sau esti genul de persoana visatoare si creativa? Si in aceste cazuri poti alege fie domeniile tehnice, matematice sau de ce nu, sa porti uniforma sau domeniile creative, artistice sau legate de infrumusetare.
  4. Iti place sa ajuti, sa rezolvi probleme si sa protejezi oamenii? Atunci medicina, politia sau avocatura poate fi drumul pe care ar trebui sa mergi.
  5. Daca esti o persoana care construieste lucruri, arhitectura sau constructiile pot fi domenii care sa te atraga.

Daca insa ai deja o profesie care nu te multumeste, nu ar trebui sa te impiedice nimic sa apelezi la o reconversie profesionala. Te poti inscrie la o noua universitate, pe care sa o urmezi in paralel cu job-ul actual sau, si mai simplu, poti urma cursurile de cateva luni ale unei scoli de formare si calificare profesioanala, iar astfel vei incepe sa construiesti cariera la care ai visat dintotdeauna.