fbpx

Cum alegem o scoala de make-up buna?

Pana la inceputul anilor 2000, ocupatia de make-up artist nici nu exista in Romania. Odata cu evolutia industriilor de media, fashion si beauty, nevoia de specialisti a crescut, la fel si numarul scolilor de machiaj.

Aflat in fata unui numar considerabil de scoli de profil, poate fi destul de dificil sa alegi varianta cea mai buna, asadar principalul criteriu de selectie ar trebui sa ramana documentarea.

In ultimii ani, la noi in tara, principalul criteriu este acreditarea. Nu este nimic gresit in a detine o diploma acreditata ANC, insa atunci cand vorbim despre machiaj, lucrul acesta ar trebui sa ne preocupe mai putin, intrucat pe un make-up artist il defineste o tehnica buna, simtul estetic foarte bine dezvoltat si mana formata in timp. Cel mai important element definitoriu al unui make-up artist este portofoliul sau. Practic, orice make-up artist cu un portofoliu solid poate lucra pentru reviste, videoclipuri, filmari, evenimente publice sau private, fara sa detina o diploma acreditata. Important este ceea ce stie sa faca efectiv, nu diploma.

O scoala buna este definita in primul rand de profesorul care sustine cursul si nu de trucuri de marketing. Iar un profesor bun este reprezentat de un portofoliu solid, cu ani de experienta in domeniu, de know-how acumulat in timp si perfectat in multe proiecte. Un profesor bun nu poate fi acela care tocmai a absolvit o scoala de machiaj si brusc a inceput sa predea. Trebuie sa se confrunte cu o multitudine de situatii, cu probleme la care sa gaseasca solutii, ca mai apoi sa poata sa formeze viitori make-up artisti. Atunci cand studentii se confrunta cu o problema, profesorul trebuie sa fie capabil sa ofere explicatii si solutii concrete, bazate pe o experienta solida ca make-up artist.

Un alt criteriu de selectie ar putea fi pretul, insa este bine de stiut ca machiajul profesional nu este un domeniu ieftin de activare. Costurile mici ale cursurilor de make-up ar putea fi un rabat de la calitate, care ar putea sa coste mai mult in timp, cand se va resimti lipsa unor cunostinte importante. Un curs bun, cu un profesor bun, este cea mai buna investitie, iar banii se vor intoarce ulterior prin munca de calitate depusa.